10 јуни во историјата – Толстој се преправи како селанец и тргна на аџилак


 

На 10 јуни 1881 година, грофот Лав Толстој тргнува на аџилак во манастир преправен во селанец.

Толстој веќе ги имаше напишано неговите две најголеми ремек-дела „Војна и мир“ (1865-1869) и „Ана Каренина“ (1875-1877). Рускиот благородник беше зафатен од духовна борба и се чувствуваше растргнат помеѓу неговата одговорност како богат сопственик да ја подобри состојбата на луѓето и неговата желба да се откаже од својот имот и да скита по земјата. Тој почнал да го раздава својот имот и изјави дека јавноста ги поседува неговите дела, но неговата сопруга Софија, загрижена за финансиската стабилност на 13-те деца на парот, ја доби контролата врз авторските права за сите негови дела објавени пред 1880 година.

Толстој е роден во 1828 година. Неговите родители умреле кога тој бил дете, а го одгледале роднини. Тој отиде на Универзитетот во Казан на 16 години, но беше разочаран од квалитетот на образованието таму и се врати на својот имот во 1847 година без диплома. Живееше див и распуштен живот во Москва и Санкт Петербург до 1851 година, кога се приклучи на војската. Се бореше во Кримската војна, а неговите искуства во одбраната на Севастопол станаа успешни книжевни мемоари, „Севастополски скици“, во 1855 година. Додека беше во војска, напиша неколку други автобиографски дела.

Во 1857 година, Толстој ја посети Европа и се заинтересира за образование. На својот имот започна училиште за селански деца и студираше прогресивни образовни техники. Во 1862 година се ожени, а следната година објави успешен роман „Козаците“.

Подоцна во својот живот, Толстој го прифати христијанскиот анархизам и беше екскомунициран од Руската православна црква. Во 1910 година, тој тајно побегнал од својот дом со својата најмлада ќерка, но доби пневмонија и умре на оддалечена железничка станица неколку дена подоцна.