1 април во историјата – Хитлер е осуден за неговата улога во Пучот од пивницата


 

Адолф Хитлер е осуден за неговата улога во Пивничкиот пуч од 8 ноември 1923 година. Обидот за државен удар во Минхен од страна на десничарските членови на армијата и нацистичката партија беше спречен од владата, а Хитлер беше обвинет за велепредавство. И покрај неговата пресуда, Хитлер излезе од затвор пред крајот на годината, а неговата политичка позиција беше посилна од кога било.

Германија беше во средина на национална криза во раните 1920-ти. По Првата светска војна нејзината економија беше во хаос, а хиперинфлацијата предизвика широко распространето незадоволство. Хитлер и нацистите навлегоа во оваа драма со често расистичка демагогија која привлече значителни следбеници низ целата нација.

Неуспешниот пуч се покажа како добар благодет за Адолф Хитлер. Неговото судење му донесе повеќе внимание и публицитет од кога било дотогаш. Со толпа од илјадници, вклучително и печат од целиот свет, кои ги следеа рочиштата, Хитлер максимално ја искористи оваа можност со тоа што тргна во офанзива.

Искористувајќи ја секоја шанса да ја одврати темата од самиот пуч, Хитлер често држеше говори за повоената состојба на Германија. Тој ги обвини Евреите, марксизмот и Франција за сите проблеми на земјата, постојано враќајќи се на својата тема хипернационализам. Конзервативните судии не направија ништо за да го запрат Хитлер или да го задржат фокусот на обидот за државен удар. Обвинителите, на кои им се закануваа студентските следбеници на Хитлер, се откажаа да му противречат на обвинетиот.

Наскоро стана очигледно дека Хитлер ја добива битката за односи со јавноста користејќи го 25-дневното судење како приказ за неговите екстремно десничарски ставови, дури и ако технички го губи случајот. Во својот завршен збор, Хитлер изјави дека ќе ја игнорира пресудата на судот бидејќи „Вечниот суд на историјата“ ќе го ослободи од обвинение.

По неговото осудување, Хитлер го помина остатокот од годината во затвор пишувајќи го првиот том на „Мајн кампф“. До моментот кога беше ослободен, тој стана многу попопуларен и за осум години ја презеде Германија.