Јункер: На Западен Балкан му треба европска перспектива за да избегне војни

Европската унија има потреба да прими нови членки од Западен Балкан со цел да се избегне ризик за нова војна во регионот, изјави денеска шефот на Европската комисија Жан Клод Јункер во Европскиот Парламент.

– Ако не им дадеме на државите од Западен Балкан нова надеж за членство во ЕУ, ризикуваме да ги обновиме војните од 90-тите години, изјави Јункер.