Шилегов: Град Скопје во 2012 година издал меница за нова печка, а печка нема


Градоначалникот на Скопје, Петре Шилегов, смета дека одговорноста за тоа зошто било дозволено досега инсинераторот на депонијата Дрисла да работи без филтри е на поранешните градоначалници на градот и екс-министрите и заменици министри за животна средина.

Тој очекува до крајот на февруари да биде ставен воден филтер на печката за согорување на отпадот и до крајот на годината да се реализира набавка на нова печка, која е во тек, согласно одлуката на МЖСПП.

– Индикативно е зошто тоа досега не е направено со оглед дека Градот во 2012 година се јавил како гарант за набавка на нова печка со давање на меница во висина од 700.000 евра. Зошто од 2012 до 2018 година тоа не е направено ќе видиме во некои други постапки. Досега некој не си ја работел работата за која бил платен од граѓаните, вели Шилегов на новинарско прашање на денешната прес-конференција.

Нагласи дека тој како градоначалник во текот на 2,5-месечниот мандат работи на она што е негов врвен приоритет, на градската администрација и на МЖСПП, а тоа е, вели, заштита на животната средина и прочистување на амбиенталниот воздух. Посочи дека токму оваа градска администрација по првпат и изрече казна на Дрисла за загадување на воздухот, а имаат утврдено и посебен режим за работа на инсинератотот.

Прашан во однос на дислокацијата на споменици од проектот Скопје 2014, Шилегов рече дека во рамки на неговите ингеренции стопирани се активностите на овој проект. Најави дека по анализата на градежната состојба на тие објекти онаму каде градот се јавува како инвеститор ќе постапат согласно решенијата за дислокација или за уривање, кои нагласи ги носи општина Центар.

– Од формален аспект ние самите не можеме да иницираме рушење бидејќи немаме таква законска ингеренција – посочи градоначалникот Шилегов.