Швајцарски весник ги повика читателите да ги поддржат Џака и Шаќири

Швајцарскиот весник „Блиц“ започна кампања за поддршка на играчите на националниот тим, Гранит Џака и Џердан Шаќири.

На натпреварот на СП против Србија (2:1), овие играчи ги прославија головите со гест што прикажува орел – симбол на Албанија, со кој Србија има не баш пријателски односи.

По натпреварот, ФИФА отвори случај против овие двајца играчи и ги испитува нивните намери за провокација. Ако нивната вина е докажана, тие се соочуваат со два натпревара дисквалификација.

На својата Фејсбук страница, швајцарски „Блиц“ побара од фановите да ги поддржат играчите на репрезентацијата и да испратат во редакцијата или да објават на социјалните мрежи фотографии со гестови на „албански орел“. Постот веќе има собрано повеќе од 4.000 коментари.