Хрватска страда поради недостиг од педијатри и гинеколози

На Хрватска хрончно и недостасуваат педијатри и гинеколози во примарната здравствена заштита, изјави претседателот на Хрватска лекарска комора Трпимир Голужа. Тој истакна дека сегашните гинеколози и педијатри се преоптеретени со број пациенти.

Укажа дека лекарите во примарна медицина недостасуваат во најмалку четири жупании во државата.

На централен собир одржан во Ровињ во органзиација на Лекарската комора беше речено дека во Хрватска работат 14.394 лекари и дека во странство заминале 525.

Голужа потенцира дека лекарите најмногу заминуваат бидејќи се незадоволни од условите за живот и напредувањето во струката и платата