Хан: Мостот во Нови Сад, симбол на врската на Србија со ЕУ

Српскиот претседател Александар Вучиќ и еврокомесарот за проширување и добрососедска политика Јоханес Кан денеска во Нови Сад пуштија во употреба мост, кој е граден на местот на стариот Жежелев Mост на Дунав, кој беше разурнат за време на бомбардирањето на НАТО во 1999 година.

„Не можам да замислам подобар симбол од мост, кој го опишува значењето на европските интеграции. Интеграција значи изградба на мостови помеѓу граѓаните, народот, помеѓу минатото и иднината. Овој убав, исконски мост го поврзува вашиот град со другиот брег на реката, но и вашата земја со ЕУ, со европското семејство“, посочи Хан.

Тој додаде дека во Нови Сад дошол со српскиот претседател не само поради отворање на инфраструктурниот објект, туку и поради тоа што мостот е дел од патот на Србија во Европа.

Новиот мост е дел од железничкиот Коридор 10 и ќе биде дел од брзата железничка линија Белград – Будимпешта. Првите возови по мостот почнаа да сообраќаат во март годинава, а од денеска по мостот ќе можат да се движат и автомобили, велосипеди и пешаци.

Изградбата на мостот чинеше 54 милиони евра, од кои 25 милиони се обезбедени од Европска унија, 25 милиони од Војводина и од градот Нови Сад, а четири милиони од државата. Мостот е со должина од 474 метри и ширина 31,45 метри. Има два железнички коловози, по кои патничките возови можат да се движат со брзина од 160 километри на час, а товарните со 120 километри на час.

Мостот има два коловоза со ширина од 3,5 метри по кои автомобилите ќе можат да се движат со брзина од 80 до 100 километри на час и има две пешачки патеки со ширинаод 2,5 метри.

Стариот мост, кој беше разурнат за време на бомбардирањето на НАТО, беше изграден во 1961 година од архитектот Бранко Жежел.