(Фото) Почна „Октоберфест“, најславниот фестивал на пивото


Германија– Околу 6 милиони посетители се очекуваат да го посетат најпознатиот фестивал на пивото во Минхен. Октоберфест ќе трае до 7 октомври, а најмалку 7.5 литри пиво ќе бидат испиени на настанот, пишува BBC.

Фестивалот започна како коњска трка во 1810 година, со цел да се одбележи кралска венчавка, но првите дегустации со пиво започнале кон крајот на 19 век.