Фолксваген казнет со 14,2 милиони долари во Индија

Фолксваген соопшти денеска дека ќе плати казна во висина од 14,2 милиони долари во Индија поради инсталирање софтвер во возила заради прикривање реална емисија на штетни гасови.

Одллуката е донесна и покрај жалби на компанијата до индискиот Вхропвен суд на пресуда од Национален суд за екологија.

Тој индиски суд на 16 ноември соопшти дека дизел возила на Фолксваген придонеле за загадување на Њу Делхи поради прекумерна емисија на азотен оксид и дека ќе побараат апсење на директорот на таа компанија ако до 18 јануари не плати казни.

Во 2016 година Фолксваген призна дека се виновни по кривични пријави во САД и платија 2,8 милијарди долари отштета поради измама на тест на дизел мотори.