Филипче: Можно е изградбата на новиот клинички центар да почне до крајот на годинава

Министерот за здравство Венко Филипче денеска изјави дека очекува во предвидените рокови да завршат сите постапки и оти има сериозни шанси темелите на новиот клинички центар да бидат поставени до крајот на годинава.

– Во овој момент се ревидира физибилити студијата за гринфилд локација. Веќе се собрани податоците на директорите на клиниките за тоа како и што претпоставуваат и сакаат да имплементираат во нивните одделенија, а во смисла на нови оперативни сали, број на кревети, согласно бројот на пациенти кои се третираат овие изминати години. Ревизијата на физибилити студијата и сите други подготвителни работи околу земјиштето очекуваме да бидат готови во мај и потоа ќе бидеме подготвени и официјално да ја почнеме постапката, рече Филипче, одговарајќи на новинарско прашање по прес-конференцијата по повод одбележувањето на Светскиот ден за борба против туберкулозата.

Во моментот трае ревизијата и актуелната работа во врска со земјиштето во Општината Ѓорче Петров и овој период го користат за да се подготват за сите активности.