Украина и сепаратистите ќе разменат заробеници со посредство на Руската православна црква


Украина и проруските сепаратисти од источните делови на земјата денеска треба да ја извршат досега најмасовната размена на заробеници, која беше договорена со посредство на Руската православна црква.

Украина денеска ослободува 99 заробеници, додека донбаските сепаратисти ќе ослободат 16 Украинци. Вкупно, предвидено е да бидат разменети 306 заробеници од украинска страна и 74 лица заробени од страна на сепаратистите.

Размената се врши кај селото Горливка, 40-ина километри североисточно од градот Донецк, кое е под контрола на сепаратистите.

Рускиот патријарх Кирил преговараше со претседателот Владимир Путин, од кого бараше да влијае врз донбаските сепаратисти, како и со украинскиот претседател Петро Порошенко за да се изврши размената на заробеници. Тоа е една од точките договорени меѓу двете завојувани страни на преговорите во Минск.

Досега над 10.000 лица беа убиени во борбите во источна Украина, кои почнаа во 2014 година, а над два милиони луѓе се расселени.