Турција депортира холандска новинарка

Турција ја депортира холандската новинарка Анс Боерсма поради неодредена „безбедносна загриженост“ објави денеска „Хет Финанциеле Дагблад“, најголем холандски финансиски весник за кој работи новинарката.

Боерсма (31) била притворена кога пристигнала во турската имиграциска канцеларија поради продолжување на визата.

„Хет Финанциеле Дагблад“ соопшти дека депортацијата на Боерсма е „флагрантно кршење на слободата на медиумите“.