Тачи: Или европско решение со Србија или нема договор

Конечниот договор меѓу Косово и Србија ќе биде европски договор. Тоа ќе биде прифатено од Брисел и од Вашингтон. И тоа ќе биде финализирано со новата резолуција на ОН во Советот за безбедност, која ќе ја отвори перспективата за ЕУ за Косово и Србија. Или, ќе се најде едно европско решение, со поддршка од ЕУ и САД, или нема да има договор, вели косовскиот претседател Хашим Тачи во интервју за српски Данас.

Тој додава дека како лидери со Вучиќ се одговорни за „благосостојбата на нашите деца и идните генерации“ и вели дека заедно со српскиот претседател Александар Вучиќ се подготвени да го спречат минатото „да ја блокира нашата иднина или да го загрози мирот во нашиот регион во следните пет или педесет години“.

– Сега треба брзо да се придвижиме за да добиеме членство во ЕУ, НАТО и ОН. Дијалогот со Србија, регионалната соработка и помирувањето се клучни услови за постигнување на оваа цел…Зборувам со Вучиќ и јас сум подготвен да најдам решение, бидејќи сакам да го видам Косово во НАТО и во ЕУ што е можно поскоро. Ќе бидам искрен, не мислам дека можеме да стигнеме таму додека не добиеме нерешена граница меѓу нашите две земји. Мораме да имаме целосно договорена демаркација на границата, за да не оставиме некои отворени прашања да станат точка на несогласување во иднина. Мојата цел не е етничка поделба, ниту создавањето на друга Република Српска на нашата територија. Мојата цел е да се воспостави граница со должина од 400 километри, и овој процес бара креативни решенија кои ќе обезбедат мир сега и во иднина.

Според него, ако постои волја меѓу лидерите на Косово и Србија да најдат креативни решенија, ќе се најде и начин да им се овозможи на луѓето во пограничните региони да се чувствуваат сигурни, и да имаат сигурна економска и политичка иднина.

– Србите во северно Косово, како и Албанците во Прешевската долина, најмногу се грижат за работните места и економиите. Кој ќе инвестира во нашите земји ако имаме отворени граници прашања кои се одвиваат со децении? Како ќе ги спречиме нашите млади луѓе да заминат ако се соочат со дискриминација или страв на секои 10 или 20 години?…Ако сега не ги решиме нашите односи, ние ја пропуштаме можноста за следната генерација или две да имаат нормален живот.

Тачи вели во интервјуто дека Србите денес се интегрирани и не гледа причина луѓето во Штрпце или Грачаница или на друго место да се плашат од својата иднина во Косово.

– Конечниот договор меѓу Приштина и Белград ќе им помогне да ги намалат заканите на националистите и екстремистите од сопствената српска заедница, кои лебдат над главите