Словенија не се одлучила да протера ниту еден руски дипломат

Словенија не се одлучила да протера некој од дипломатите на Русија поради случајот во Салзбери, потврди денеска словенечкиот министер за надворешни работи Карл Ерјавец.

Голем број членки на ЕУ денеска одлучија да протераат одреден број руски дипломати поради наводната вмешаност на руските власти во нападот со нервен отров во Велика Британија, но, меѓу нив, како што соопштуваат словенечките медиуми не се: Словенија, Словачка и Австрија.

Министерот Ерјавец, кој е дел од владата на Миро Церар која од неодамна е во оставка и извршува само тековни работи, изјави дека Словенија не донела одлука за евентуално протерување руски дипломати оти е потребно најпрвин да се утврди што всушност се случило во инцидентот во Салзбери.

– Уште е прерано за одговор како Словенија ќе постапи за тој случај. Ние се придржуваме кон ставот на неодамнешниот состанок на Европскиот совет дека е потребно да се утврди што всушност се случило, вели Ерјавец.

За ова прашање владата во оставка ќе расправа в четврток.