Сингапур има најбрз Интернет, Македонија меѓу најбавните во регионот

Македонија, БИХ, Турција, Црна Гора, Албанија, Белорусија, Грузија, Ерменија, Казахстан и Азербејџан се единствените европски земји кои не можат да надминат брзина на интернет над 10 мегабајти даунлодирање во секунда, пренесе Ал Џезира Балкан.

Во деталното истражување на cable.co.uk, брзината на интернетот во 200 земји беше анализирана сај преку повеќе од 163 милиони тестови за брзина.

Резултатите се прикажани како просечни брзини на преземање во Mbps / s (мегабити во секунда).

Најбрзиот проток на интернет во светот е во Сингапур (60.39 Mbps), потоа во Шведска (46 Mbps) и во Данска (43.99 Mbps).

Најниската просечна брзина на интернет е во Јемен – 0,31 Mbps.

Во земјите од екс-Југославија, најбрз интернет има во Словенија (21,41 Мбит / с), а најмал во Црна Гора (6,74 Мбит / с) и Босна и Херцеговина (7,37 Мбит / с).

Македонија има 8,82 Мбит/с, а во регионот слаби се и Албанија со 5.56/Мбит/с.

На Балканот над 10 Мбит/с се Косово, Србија и Хрватска, а Бугарија и Романија заедно со Словенија припаѓаат во земји со брзина од 20 до 40 Мбит/с.