Русија ќе протера 60 американски дипломати


Русија одлучи да го затвори конзулатот на САД во Санкт Петербург и ќе протера 60 американски дипломати, изјави денеска министерот за надворешни работи Сергеј Лавров.

Лавров нагласи дека американскиот амбасадор во Русија бил „информиран за мерките“ додавајќи дека „бројката на протерани е иста како и на САД“.

– Наша мерка ќе биде и укинување на дозволата за работа на американскиот Конзулат во Санкт Петербург, изјави Лавров.

Вашингтон претходно, протера 60 руски дипломати и го затвори рускиот Конузлат во Сиетл.