Романија и Турција тестираат 5G мрежи


Корисниците на мобилни телефони од Романија и Турција наскоро ќе имаат можност да тестираат 5G мрежа.

Двете држави активно соработуват со јужнокорејскиот гигант Самсунг во областа на напредните технологии.

Во Романија корисниците на операторот Оранж ќе можат да користат 5G мрежа, а во Турција тоа ќе го овозможи операторот Туркцел.

Самсуг на почетокот од годинава промовираше прототип на 5G таблет