Приштинските такси ја оштетија БИХ за 4,5 млн. долари

Бoсна и Херцеговина е оштетена за 4,5 милиони долари откако Приштина наметна даноци за производи за нашата земја, потврди министерот за надворешна трговија и економски односи на БиХ, Мирко Шаровиќ. Во ноември властите во Приштина воведоа даноци за 100 отсто од стоките од централна Србија и БиХ. „За еден месец од примената на даноците за стоки од БиХ, стоката извезла помалку од 4,5 милиони конвертибилни марки (КМ) во Косово во споредба со истиот период минатата година, кога стоката била во вредност од скоро 12 милиони КМ”, рече Шаровиќ. Тој смета дека одлуката на Приштина за зголемување на надоместокот не може да се толерира и дека е сосема спротивна на основните принципи на трговија во рамките на ЦЕФТА-договорот и не постои оправдување. Министерот за трговија, туризам и телекомуникации на Србија, Расим Љајиќ, изјави дека директните штети во Србија од воведувањето на приштинскиот данок изнесуваат дури 34,6 милиони евра, додека индиректните штети биле повисоки во неколку наврати, се вели во извештајот на Танјуг.