Почнува „Октоберфест“, годинава кригла пиво 11,5 евра

Во Минхен денеска почнува 185. издание на познатиот фестивал на пивото Октоберфест, јави ДПА.

Традиционално, почетокот на настанот е во 12 часот по локално време, кога градоначалникот Дитер Рајтер ја отвора тапата од првото буре со пиво.

Фестивалот продолжува до 7 октомври, а годинава ќе мине во услови на зголемени безбедносни мерки. Нови штандови, екстра видео камери, повеќе полицајци со камери прикачени на нивното тело – се само некои од безбедносните мерки. Околу 600 полицајци ќе се грижат за безбедноста на фестивалот, кој минатата година беше посетен од 6,2 милиони луѓе.

Октоберфест

Полицијата  по првпат ќе ги тестира и таканаречените „агенти за супер-препознавање”. Тоа се полицајци кои внимателно гледаат на сомнителните лица и внимаваат на нив за време на фестивалот. Овие агенти, исто така, ќе ги проверуваат снимките од 47 камери.

Пет часа пред почетокот на фестивалот, денеска стотици обожаватели на пивото и на празнувањето почнаа да се собираат на местото на настанот, облечени во традиционални баварски кожени панталони или носии.

Октоберфест

На Октоберфест пивото се сервира во еднолитарски чаши, а цената е 11.50 евра. Покрај пивото и вкусната храна, посетителите на фестивалот можат да уживаат во многу различни искуства.