Почина еден од најпознатите сериски убијци во САД


На 85-годишна возраст почина Хуан Корона, еден од најпознатите сериски убијци во САД. Тој служеше доживотна казна затвор за 25 убиства во Калифорнија.

Во моментот кога беше уапсен, во 70-те години од минатиот век, Корона беше серискиот убиец кој во САД одзел најмногу животи. Американските медиуми објавуваат дека се сомничи оти извршил и други убиства, но телата на тие жртви никогаш не се откриени.

Хуан Короно се родил во Мексико и емигрирал во САД како тинејџер. Одредено време бил лекуван од шизофренија, но потоа бил ослободен. Започнал да се занимава со земјоделие во близина на градот Јуба, за што најмувал сезонски работници за неговите овоштарници. Токму тие работници биле неговите жртви, кои тој ги силувал и убивал со мачета. Во 1971 година земјоделец пронашол
човечки остатоци во градина за праски во близина на Џуба. Во џебот на телото била откриен
потврда од банкарска исплата од компанијата на Хуан Корона и така тој бил поврзан со убиствата.