Поради ризик од напади: 30 милиони фунти ќе чини обезбедувањето на свадбата на Хари и Меган

Англија– Започна финалното одбројување до свадбата на годината. В сабота принцот Хари во замокот Виндзор ќе се ожени со разведената американска актерка Меган Маркл во Виндзор.

Свадбата ќе чини околу 32 милиони фунти, според сервисот за планирање свадби „Брајдбук“, кој предвиде и трошок од 30 милиони фунти за обезбедување.

Полицијата за свадбата на принцот Вилијам и Кејт Мидлтон во 2011 година чинила 6,35 милиони фунти, според бројките добиени од Здружението на медиуми. Во оваа сум се вклучени и 2,8 милиони фунти во прекувремена работа на полицијата и покривало околу 5.000 дополнителни полицајци на должност тој ден.
Претходни информации открија дека вкупните трошоци за безбедносната операција преземена од страна на Метрополитан полицијата биле речиси 7,2 милиони фунти. Меѓутоа, вистинската цена на целото обезбедување што било потребно за свадбата е проценета на некаде помеѓу 10 и 20 милиони фунти, што може да ги покрие и антитерористичките активности во периодот пред настанот.


Овојпат, и покрај фактот што свадбата на Хари и Меган не се одржува во центарот на Лондон, проценетите трошоци се поголеми поради зголемената опасност во Велика Британија, по серијата напади во изминатите 18 месеци, како и ризикот што произлегува од врската на принцот Хари со британската војска. Уште еден фактор што го прекршува законот е планот за повеќе од 2.000 луѓе од јавноста да присуствуваат на прославата во замокот Виндзор.
Кралското семејство ќе плати за остатокот од свадбата од сопствени средства – меѓутоа, бидејќи тие, исто така, добиваат средства од јавниот буџет, тешко е да се измери точно колку пари од даночните обврзници ќе се потрошат на свадбата.

Во меѓувреме, според податоците на „Еуромонитор“, мала е веројатноста дека свадбата ќе предизивика зголемен туризам, иако Александер Горансон, консултант во групата „Еуромонитор“, изјави:

„Очекуваното медиумско покриеност ќе игра важна улога во „градење на бренд“ од Велика Британија, како дестинација за посетители. Свадбата на Меган и Хари ќе ја задржи Велика Британија во фокусот, особено од гледна точка на САД, која најверојатно ќе се задржи на сегашниот момент.“