Поради злоупотреби, во грчките ресторани ќе се служи само амбалажирано маслиново масло


Од 1 јануари следната година во грчките ресторани ќе биде забрането да се служи наливно масло, а прекршителите ќе добијат административна казна од 500 евра.

Европската комисија пред четири години се обиде да ја забрани употребата на наливно масло во јавните угостителски објекти бидејќи со ова масло се правеле големи измами. Одлуката беше поддржана од 15 од 27-те земји членки на ЕУ, вклучувајќи ја и Грција, но поради големо противење, забраната не беше усвоена.

Сега оваа забрана на грчкото министерство за финансии му ја предложиле дистрибутери за да се обезбеди квалитет на понудениот производ и да се заштитат потрошувачите.

Регулативата предвидува во рестораните да се употребува масло во запечатени шишиња за еднократна употреба. На етикетите мора јасно да е напишано каков е квалитетот на производот внатре. Откако ќе се потроши маслото, шишињата треба да се фрлат, а не повторно да се користат.