Платинест медал за црвеното вино „Барово“

Македонското „тероар“ црвено вино „Барово“ на Винарската визба „Тиквеш“, од бербата 2015-та, е наградено со платинест медал на еден од најмасовните меѓународни вински натпревари – Decanter 2018, кој се одржува во Лондон, а на кој секоја година за престиж во винскиот свет се борат над 17.000 вина од најпознатите вински региони. Платинест медал се доделува само на искучителните вина – добитници на златни медали, во специјална оценувачка сесија. Стручното жири на Decanter, составено од дури 250 вински експерти на „Барово“ годинава му додели 97 поени и плaтинест медал со што ова врвно македонско вино е издвоено од сите останати добитници на највисоки награди.

Стручното жири на натпреварот им додели награди и на уште 12 вина на „Тиквеш“ кои учествуваа на натпреварот. Сребрени медали освоија двете црвени вина „Александрија куве“ и „Т’га за југ“ од бербата 2016-та, а бронзени медали им се доделени на шест вина, и тоа на: „Каберне франк“, „Вранец“ и „Плавец“ од серијата Special Selection, како и на: „Темјаника (класик)“, „Александрија (розе)“ и „Шардоне Оак Edition“. Дополнително, четири вина на „Тиквеш“ добија специјални пофалници.