„Пепси“ ја купува израелската компанија „Сода стрим“ за 3,2 милијарди долари

Пепси денеска информираше дека ќе ја купи израелската компанија за домашни апарати за газирани пијалоци СодаСтрим, за 3,2 милијарди долари, јави новинската агенција ДПА.

– Ова е важен чекор за нас, изјави директорот на СодаСтрим Даниел Бирнбаум. Компанијата произведува сифони за домашна употреба, кои можат да карбонизираат вода, како и голем број сирупи со кои можат да се прават разновидни газирани пијалоци. СодаСтрим има дузина производни капацитети низ светот, а најголемата фабрика и е во Израел.

СодаСтрим се соочи со повици за бојкот, како израелска компанија, а особено откако во 2014 година најави дека ќе ја затвори својата фабрика во Западниот Брег, каде повеќето вработени беа Палестинци.