Отсуството на обвинителката Стефановска го одложи рочиштето за „Траекторија“


Судењето за предметот „Траекторија” што се однесува на постапката за избор на компанија за изградбата на автопатите Миладиновци-Штип и Кичево-Охрид продолжува на 13 март, откако денешното рочиште беше одложено поради спреченост да присуствува на обвинителката од СЈО, Лиле Стефановска.

Судијата Горан Бошевски, на почетокот информира дека обвинителката Стефановска го известила телефонски дека не е во состојба да присуствува на денешното рочиште.

– Можела да обезбеди замена но сакала таа лично да присуствува на предметот, изјави судијата Бошевски.

Случајот „Траекторија” на Специјалното јавно обвинителство се наоѓа во доказна постапка и во него обвинети се поранешниот премиер Никола Груевски на кого му се суди во отсуство, екс министерот за транспорт и врски Миле Јанакиески, поранешниот вицепремиер Владимир Пешевски и екс директорот на ЈП Државни патишта Љупчо Георгиевски.

Според обвинението на СЈО обвинетите во втората половина на 2012 година и во текот на 2013 година презеле повеќе дејствија со кои во постапката за избор на компанија за изградба на автопатиштата Миладиновци-Штип и Кичево-Охрид ги искористиле и пречекориле своите овластувања. Со тоа му нанелe штета на Буџетот од најмалку 155 милиони евра.