Оскари 2019 на 24 февруари во Лос Анџелес

САД- Следната церемонија на доделувањето на престижните награди за Оскар ќе се одржи на 24 февруари во Лос Анџелес театарот во Лос Анџелес, Калифорнија, објави Академијата за филмска уметност и наука, која ги доделува најзначајните холивудски награди.

Изборот на кандидати за 91-вите Оскаро ќе започне на 7 јануари 2019 година и ќе заврши на 14-ти јануари. Номинираните ќе бидат објавени на 22 јануари истата година.

Потоа, членовите на Американската академија за филмска уметност, исто така, ќе започнат со вториот круг на гласање за да ги одредат конечните победници во категориите. Овој последен круг од натпреварот ќе биде на 12-ти февруари и ќе заврши на 19-ти февруари.

Годинава оскар за најдобар филм и режија освои антастичната љубовна приказна “Форма на водата” на Гилјермо дел Торо.