Обид за самоубиство на деца до 14 години во Хрватска пораснал за дури 200 отсто

Според податоци на хрватското Министерство за внатрешни работи, во минатата година  во државата 625 луѓе извршиле самоубиство.

Од нив 157 се жени и 468 се мажи. Во истиот период обидот за самоубиство кај деца до 14 години е зголемен за дури 200 отсто, објавија хрватски медиуми.

Во Копривничко-крижевачката жупанија, бројот на самоубиства во 2017 година е зголемен за 94,4 отсто, додека во некои други е регистриран пад.

– Република Хрватска мора итно да изработи Национална стратегија за борба против самоубиства. Соседните држави веќе имаат таква стратегија и во таа мисла заостануваме зад нив, изјави претседателот на здружението Животна линија, Тин Понграц.