„Нема да дозволам да бидам убиен како Давид“

Давор Драгичевиќ, татко на убиениот Давид Драгичевиќ, ги објави своите барања кои институциите на Република Српска треба да ги исполнат во врска со убиството на неговиот син.

Тој најави дека, во спротивно, утре за кога е најавен голем протест „Правда за Давид”, луѓето ќе останат на плоштадот Краина. Тој додаде дека за сè друго што ќе се случува после тој момент единствена одговорност е на членото на претседателството на БиХ од Република Српска, Милорад Додик, како и претседателот на Република Српска, Жељко Цвијановиќ, членови на министерството за внатрешни работи и обвинителството.

Тој рече дека се бараат оставки од министерот за внатрешни работи, Драган Лукач, директор на полицијата на Дарко Чулум, раководителот на организиран криминал Дарко Илиќ, патологот и шеф на Одделот за судска медицина, Жељко Каран, обвинителот Желимир Лепир….

Драгичевиќ наведе дека оставки се бараат поради „вмешаност во нелегални активности, спречување на докази и прикривање на убиството на мојот син Дејвид, за да се заштитат институциите на РС”. Според неговите зборови оставките се бараат од „морални причини“, а кривичната одговорност треба да ја утврди обвинителството. Тој побара и апсење на крим техничарот Зоран Бошњак, кои наводно го загубиле долниот веш на починатото момче по увидот откако на 24 март беше пронајдено неговото безживотно тело. Долниот веш можел, наводно, да биде крунски доказ.

„Со самиот чин на моето апсење и апсењето на мајката на Давид и луѓето кои ни се блиски на 25 декември, на сите ни е јасно кои се нивните намери. Јасно и гласно кажувам дека тоа нема да го дозволам“, напиша таткото на Давид, чија неразјаснета смрт ја крена јавноста на нозе во Република Српска. Слики на насилство деновиве го обиколија светот, а протестирачите обвинуваат за полициска бруталност.