Недела на македонски филм во Софија

Од синоќа до 27 јануари киното Одеон е домаќин на македонското кино во Бугарија. Во текот на неделата ќе бидат прикажани 8 краткометражни и 5 целосни долгометражни филмови за награди за разни меѓународни натпревари, објави новинар на БГНјуз.

Ќе бидат прикажани филмовите „Џипси меџик“ на Столе Попов, „Исцелител“ на Ѓорче Ставревски, „Кога денот немаше име“ на Теона Стругар Митевска, „Џган“(„Amok“) на Вардан Тозија…

“Минатата година во македонското кино имаше Денови на бугарското кино во Скопје. Оваа година, на покана на бугарскиот режисер, ние сме тука со избор на неколку играни филмови и неколку кратки филмови. Започнуваме со филмот “The Same”/”Тајната состојка”, за кој може да се каже дека е еден од најголемите успеси на македонската кинематографија во последниве години. Циклусот ќе заврши со Циганската магија од 1997 година “, изјави Владимир Ангелов, организаторот на неделата, кој рече дека треба да се зајакнат добрите односи меѓу двете земји.

Според директорот на Бугарската национална филмска библиотека Антонија Ковачева, темите кои влијаат врз бугарските и македонските режисери се слични и ги возбудуваат двете нации. “Ние сме многу блиски соседи во кои односот кон светот и социјалните проблеми е многу близок. Значи филмовите што се занимаваат со нашите проблеми се многу блиски до македонската публика и обратно “, коментираше Ковачева.

Таа исто така откри дека таквата недела на кино не треба да се случува еднаш на 20 години и дека БНФ размислува да ја организира панорамата на Столе Попов оваа година и во иднина да продолжи со презентацијата на големите режисери.