Мицкоски: ВМРО-ДПМНЕ не прифаќа промена на Уставот и на името

ВМРО-ДПМНЕ останува на својата позиција од претходно, а тоа е дека нема да прифати промена на Уставот со цел промена на уставното име, изјави денеска лидерот на опозициската партија Христијан Мицкоски по лидерската средба на која премиерот Зоран Заев ги информираше за текот на преговорите за името.

– Денеска за првпат бевме запознаени со предлогот, тој ќе биде претставен и презентиран пред органите на партијата и таа благовремено ќе ја информира јавноста, рече Мицкоски и додаде дека целокупниот процес бил воден во тајност и егзибиционистички.

Нагласи дека ставот на ВМРО-ДПМНЕ останува непроменет во однос на измена на Уставот.

– А предлогот, кој го претстави Заев предвидува промена на Уставот, односно име за севкупна употреба, додаде Мицкоски.