Малала ја заврши посетата на Пакистан


Најмладата добитничка на Нобелова награда за мир во историјата, Малала Јусафзаи (20) денеска ја заврши посетата на Пакистан.

Таа првпат беше во татковината откако талибански екстремист во 2012 година ја застрела поради нејзиното залагање за едукација на девојчињата.

По посетата Малала на Твитер напиша дека Пакистан за неа е „најубавото место во светот“. Таа планира по завршување на факултетот во Велика Британија да се врати и да живее во Пакистан.

Малала во октомври 2012 година беше застрелана во глава од припадник на талибанците, кој упадна во училишен автобус, барајќи ја неа. Таа во многу конзервативните делови на Пакистан го афирмираше правото на жените на образование, поради што стана мета на атентатори.

По инцидентот таа беше оперирана од воен хирург во Пакистан, а на посттрауматско лекување замина во Велика Британија.

Малала беше застрелана на 14 година, а на 17-годишна возраст стана најмлад добитник на Нобелова награда, напиша книга, зборуваше во Обединетите нации и се стртна со бегалциите. По нападот таа основа фонд Малала, кој според неа, има потрошено шест милиони долари за училишта, книги и за ученички униформи.