Македонија ќе претседава со Светскиот корпоративен регистарски форум 2019

Република Македонија и Централниот регистар по работните сесии предвидени во агендата на Светскиот  корпоративен регистарски форум – ЦРФ 2018 и по одржаното Генерално собрание на Извршниот комитет во Габорон – Боцвана, го превзема претседателството на Форумот за 2019 година.

– Во изминатиот период Централниот регистар напорно работеше на проектите кои ќе бидат главен мотив и мото за меѓународните претставници, а високата делегација, предводена од директорот на Централен регистар, Марија Бошковска-Јанковски, под мотото-Трансформирање на регистрите во меѓународни провајдери без граници, најави дека потребен ни е современ пристап кон потребите на бизнис секторот и граѓаните, проекти кои се доволно флексибилни за да им овозможат на корисниците едноставен пристап до новите услуги и да бидат во чекор со постоечките, сооштија од Центраелниот регистар на РМ.

Форумот за корпоративни регистри е здружение на меѓународни корпоративни регистри. Членството е отворено за владините агенции и нивните службеници одговорни за администрирање на корпоративни регистри на телата (на пример, регистар на компании).

Целта е да им обезбеди на членовите можност да ги разгледаат најновите случувања во корпоративните деловни регистри на меѓународно ниво и да разменуваат искуства и информации за сегашното и идното функционирање на системите за регистрација на корпоративни бизниси. Фокусот на првичните состаноци беше во Азиско-пацифичкиот регион.

Форумот првпат се сретнал во Оукленд 2003 година и беше домаќин канцеларијата на Нов Зеланд. Состанокот во 2003 година беше можност за корпоративни регистри од тринаесет јурисдикции кои треба да се исполнат. Првичното име дадено на оваа група беше Азиско-пацифичкиот форум за корпоративни регистри.

На Вториот состанок домаќин беше австралиската Комисија за хартии од вредност и инвестиции, а се одржа во Мелбурн, Австралија во март 2005 година. Членовите присутни на тој состанок гласаа за прифаќање на името Форум за корпоративни регистри. Оттогаш, форумот се одржува секоја година, а за земјите домаќини тоа е огромно признание за напредокот во работата и придонес за домашната економија. Светскиот регистерски форум 2019 ќе биде одржан во Република Македонија.