Македонија дел од интернационалниот ден „Со велосипед на работа во зима“


Македонија четврти пат се вклучува во одбележувањето на интернационалниот ден „Со велосипед на работа во зима“ (Winter bike to work day – Skopje #4). Иницијатори на одбележувањето се група ентузијасти со цел подобро велосипедско Скопје „На Точак“.

Во одбележувањето се вклучуваат Министерствата за животна средина и просторно планирање, за образование и наука, Град Скопје и повеќе општини.

Оваа акција во светот традиционално се организира под мотото „Светот вози велосипед со тебе“ и има за цел да ги мотивира граѓаните, институциите, фирмите, кафулињата, училиштата и сите оние кои велосипедот го препознаваат како пријател на доброто здравје и на животната средина, да го прифатат предизвикот и да се вклучат во акцијата, бирајќи го велосипедот како нов современ урбан стил на добро живеење.

– Досега се пријавени повеќе од 11.374 велосипедисти испраќајќи ја пораката дека и во зима може да се вози велосипед, информира Министерството за животна средина и просторно планирање.

МЖСПП апелира до велосипедистите од сите градови во Македонија да земат учество во оваа активност, а со тоа да го позиционираат својот град на мапата на светски градови каде велосипедот и зиме се користи како превозно средство.

Според информацијата од иницијаторите, од Скопје веќе се регистрирани околу 383 граѓани, а поддршка и најава на учесници пристигнуваат од различни страни. Кафулиња, ресторани, бутици, продавници за велосипеди ги промовираат своите попусти и погодности за велосипедистите кои утре ќе пристигнат до нивниот објект на велосипед.