Косовски Албанци го блокираа влезот на манастирот во Ѓаковица на Бадник

Група косовски Албанци го блокираа денеска во Ѓаковица пристапот до манастирот „Пресвета Богородица“, иако српските верници ја откажаа најавената посета поради закани и безбедносната ситуација, напиша отецот Сава Јањиќ на својот фејсбук-профил.

Четири монахињи останале заклучени во манастирот, литургија не била служена, ниту можел некој да донесе бадникови гранчиња.

– Наводните мирни протести се само продолжување на етничкото чистење на Ѓаковица од Срби, кое се случува по 1999 година, со уништување на српските цркви и куќи, наведува Јањиќ.

Тој тврди дека „Србите долги години се соочуваат со негирање на основните верски и човекови права, а овој пример покажува дека христијаните во Косово не можат да го прослават слободно ниту Божик“.

– Ќе видиме дали меѓународните претставници во меѓувреме ќе успеат да ја гарантираат безбедноста, истакнува Јањиќ, потсетувајќи дека манастирот бил запален и изгорел до темел во 2004 година.