Коснет: 2019 треба да биде година на договор меѓу Косово и Србија

Амбасадорот на САД во Приштина, Филип Коснет изјави дека очекува 2019 година да биде годината во која ќе се постигне конечниот договор меѓу Косово и Србија, јави дописникот на МИА од Приштина.

Коснет за косовскиот портал на српски јазик „Коссев“ изјави дека Вашингтон сака да види „еден креативен и сеопфатен договор меѓу двете земји“.

– Мислам дека 2019 година треба да биде година на еден сеопфатен договор. Ако односите меѓу Србија и Косово не се подобрат, тие ќе станат уште полоши. Нависта не постои оипција да се задржи статус-квото, изјави американскиот амбасадор.

Според Коснет, идниот договор мора да ги земе предвид грижите и безбедноста на Србите во Косово, „затоа што тоа не може да се игнорира“ и дека треба да биде склучен меѓу двете држави.