Колина: Судиите не сакаат критики, но мора да бидеме отворени за технолошките промени

Италија- Легендарниот италијански судија, Пјерлуиџи Колина, во однос на ВАР технологијата која станува се позастапена во фудбалот, истакнува дека судиите не сакаат да бидат критикувани за нивните грешки, но дека е неопходно да се биде отворен за новите достигнувања.

– Не мислам дека нема иднина без ВАР, но живееме во време кога технологијата е значаен дел од животот. Во минатото таа не беше на ова ниво, а сега напредува секојдневно. Јасно е дека ниту еден судија не сака да прави грешки  и да биде критикуван заради тоа. Мораме да бидеме отворени за промени, бидејќи на крајот само резултатот е важен, потенцира 58-годишниот Колина за „Газета дело спорт“.

ВАР технологијата се употребува во повеќе европски лиги, а неодамна беше употребена и на Светското првенство во Русија.