Катар сака нов регионален сојуз во Заливот

Катар повика на формирање нов регионален сојуз што би го заменил Советот за соработка во Заливот кој не успеа да ја реши кризата меѓу Катар и неговите соседи.

Катарскиот министер за надворешни работи шеик Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани рече дека бојкотот на Катар што го спроведуваат Саудиска Арабија и нејзините сојузници веќе 18 месеци неповратно му наштетил на Советот за соработка во Заливот основан во 1981 година и кој според него, е „без вистинска власт“.

Тој политички сојуз ги опфаќа Саудиска Арабија, Бахреин, ОАЕ, Кувајт, Катар и Оман. Со него доминира Ријад и замислен е како противтежа на Иран.

„Оваа криза го поткопа сојузот“, рече министерот на дводневната конференција „Доха Форум“.

Според тоа, постоечкиот сојуз треба да биде реструктуиран за да се обезбеди страбилност и безбедност во регионот во иднина додаде тој.