Каракачанов: Ги браневме правата на Бугарите во Македонија, никогаш не зедовме пари за државјанствата

Претседателот на бугарската партија ВМРО, Красимир Каракачанов, по објавувањата дека неговата партија земала пари за издавање бугарски документи во емисијата „Ова утро“, емитувана на телевизијата Би-ти-ви, рече дека партијата никогаш не зела пари за издавање документи за бугарско државјанство.

„Ние секогаш ја браневме каузата етничките Бугари од Македонија, Молдавија и Украина да добијат државјанство во поедноставена постапка“, рече Каракачанов по обвинувањата на новинарот и политичар Велизар Енчев дека неговата партија заработувала од издавањето документи за бугарско државјанство.

Енчев изјави дека по апсењата во Агенцијата за Бугари во странство политичка одговорност за случајот треба да понесе Каракачанов.

Според Енчев, Агенцијата за Бугарите во странство е под надзор на Валери Симеонов од партијата НФСБ, но од 2014 година досега сите директори на Агенцијата ги поставувал Красимир Каракачанов од ВМРО.

Велизар Енчев ги спомнал и извештаите кои биле испратени до институциите од страна на поранешната директорка на Агенцијата за Бугари во странство, Катја Матева.

Красимир Каракачанов призна дека предложил да биде уапсен и обвинет за корупција Петар Харалампиев, претседателот на Агенцијата за Бугарите во странство, но и дека тоа можеби би било грешка.

Харалампиев е лидер на патриотското движење, кое е во коалиција со Обединетите патриоти, прецизирал вицепремиерот. Движењето го повика Харалампиев да стане или шеф на агенцијата или регионален гувернер на Софија.

Тој ги опишал изјавите на Енчев и Матева како клевета и политички напад.