Канабисот ветува и кај третманите за психоза

Една состојка во канабисот наречена канабидиол или КББ покажа ветувачки резултати во клиничките испитувања, како потенцијален нов третман за психоза, објавија научниците.

Тие спровеле испитување на луѓе со психоза и откриле дека пациентите третирани со КББ имале пониски нивоа на психотични симптоми отколку оние што примале плацебо. Психозата се карактеризира со параноја и халуцинации.

Студијата покажа дека тие, исто така, имаат поголема веројатност да бидат оценети со „има подобрување“ од страна на нивниот психијатар и има знаци за подобра когнитивна изведба и функционирање.

Најчестите форми на психоза се шизофренијата(што влијае на повеќе од 21 милион луѓе ширум светот) и биполарно растројство.
Главната психоактивна состојка во канабисот е делта 9 тетрахидроканабинол, или ТХЦ. Таа може да предизвика параноја, анксиозност и халуцинации. Но нејзиниот втор главен состав, КБР, има спротивни ефекти. Водечките научници сметаат дека би можеле да бидат корисни како третман во менталното здравје.