И „Версаче“ му рече не на крзното

Италија– Донатела Версаче објави дека луксузниот моден бренд на нејзиното семејство, со седиште во Милано, нема да користи повеќе природно крзно во своите производи. Во интервју за британското списание “1843” (дел од The ​​Economist) италијанската кралица на модата и креативен директор на “Версаче” соопштија дека ќе престане практиката, без да дадат повеќе детали во врска со промените.

“Кожа? Не, благодарам. Не сакам да убивам животни во име на модата “, рече Донатела.

Со оваа одлука “Версаче” се приклучува на редицата други модни брендови, вклучувајќи  ги “Армани”, “Келвин Клајн”, “Хуго Бос” и “Ралф Лорен”, кои исто  ги исфрлија кожите од своите колекции. Досега, луксузниот бренд се спротивстави на таквата промена, бидејќи производите од кожата отсекогаш биле составен дел од неговите колекции.