Истражување: Британците по дома си разговараат преку СМС-пораки

Британците просечно испраќаат околу 10.000 СМС-пораки годишно на членовите на семејството оддалечени една или две соба поради мрзеливост или избегнување на конфликт, покажа истражувањето објавено вчера.

„Можеш ли да го исклучиш телевизорот?”, „Што има за вечера?” или „Доаѓаш ли во кревет?”, се некои од најчестите пораки, покажа интернет анкетата спроведена во декември на две илјади британски семејства преку фирмата „Broadbandchoices“.

Најодговорни за таквите пораки се мајките кои секојдневно испраќаат барања како „исклучи го светлото” или наредба да „легнат на спиење”, велат од компанијата.

За 16 проценти од испитаниците испраќањето пораки е единствениот начин да ги послушаат децата, а ако почнат да зборуваат лице во лице, тоа ќе заврши со расправија. Еден од четворица испитаници сметаат дека комуникацијата со пораките е „забавна”.

-Мобилните телефони денес се дел од нас, па затоа не е за изненадување да гледате луѓе кои испраќаат пораки во истата куќа, вели Викс Лејтон, стручно лице за потрошувачки прашања во „Broadbandchoices“. Таа ја објаснува оваа појава со „мрзеливост” или потреба да „зборува за чувствителни теми”.

Меѓу трите најчести такви пораки се романтичните: „Те сакам”, прагматичните „Ручек е готов” и типично британски „Дали сакаш да ми донесеш чај?”.