ЕК: Косовските царини се штетни и загрижувачки


По повеќе дена чекање да се види дали Косово и земјите од регионот ќе успеат да ги надминат разликите во трговскиот спор, Европската комисија се огласи со остар речник кон Приштина.

Иако ЕК ја поздрави одлуката на косовоските власти да ги укинат заштитните мерки за увоз на овошје и на зеленчук кои доаѓаат од ЕУ, загриженост постои околу фактот дека мерките кон земјите од регионот се уште се во сила.

– Жалиме што заштитните мерки остануваат на сила за другите земји, вклучително регионалните партнери до ЦЕФТА. Ова е загрижувачки и штетно за регионалната економска соработка. Затоа, ЕК итно го повикува Косово да се однесува конструктивно за да ја реши ситуацијата без одлагање, особено со оглед на тоа дека Косово моментално претседава со ЦЕФТА, се наведува во реакцијата на ЕК.

Косово пред повеќе од една недела ги зголеми царините увозот на овошјето и зеленчукот, предизвикувајќи голема загриженост кај земјоделците од регионот.

Македонските власти во повеќе наврати се обидоа да ги разубедат Косовците, а беше одржан и состанок на ЦЕФТА (регионалниот договор за слободна трговија), без резултати.