Европски суд одобри превентивно притворање фудбалски навивачи

Европскиот суд за човекови права (ЕХЦР) денеска пресуди во корист на данските власти кои притвориле тројца локални навивачи за да спречат евентуални насилни екцеси на напревар против Шведска во 2009 година.

ЕХЦР утврди дека Данска не го прекршила правото на слобода на трите лице, осомничени за поттикнување и давање наредби за тепачка меѓу навивачи.

Тројцата навивачи на денот на натпреварот биле задржани седум часа со цел да се запре организирање нереди, иако не биле обвинети за некакво криминално дело.