Европската унија се подготвува да создаде „воен Шенген“


Европската комисија денеска ќе претстави акционен план за создавање на „воен Шенген“ за да го олесни транспортот на војници и техника во Европската унија, за кој моментално има повеќе административни формалности и недостиг на инфраструктура.

Акцискиот план предвидува да се одредат потребите на воениот транспорт и да се провери инфраструктурата што се употребува.

– Овие предлози имаат практична димензија, но потребата од нив е јасна при интензивирањето на тензиите со Русија, изјави европски дипломат.

Според него, „не може повеќе да се каже дека конфликт во Европа е невозможен“.

Европската унија предвидува кофинансирање на десетина транснационални коридори, но одлуката за спроведување, како и нивната употреба за воени цели, се прашање кое зависи од земјите членки.