Грчките даночни служби со дронови откриваат затајување данок


Грција – Грчките даночни власти соопштија дека првпат користеле дронови со цел на островот Санторини да откријат сопственици на бротчиња кои носат туристи да го разгледуваат вулканскиот кратер и не издаваат сметки.

Грчката Управа за јавни приходи соопшти дека мерката е преземена минатата недела кога за еден ден биле следени девет бротчиња за туристи. Утврдено е дека само тогаш биле затаени 25.000 евра данок.

Грција минатата година ја посетиле повеќе од 27 милиони туристи, што е за речиси 10 отсто повеќе во однос на 2016 година, соопшти Грчката централа банка.