Голем шумски пожар над Струшко Делогожда

Голема површина ниско стеблеста шума гори на планината Караорман над струшкото село Делогожда.

Територијалната против-пожарна единица, како што информира заменик командирот Ристе Талевски, не може да интервенира поради непристапноста на теренот.

-Теренот е непристапен. Многу е стрмно и високо. Побаравме помош од Дирекцијата за заштита и спасување да ги пушти авионите за дејствуваат од воздух, изјави Талевски.

Екипи на струшката пожарна дежураат на местото со цел да спречат ширење на огнената стихија кон селото.

Струшките пожарникари денеска интервенирале повеќе од 10 пати од кои седум на шумски пожари, три стрништа и еден објект во Вевчани.

-Апелираме до граѓаните, земјоделците и сточарите да не палат оган на отворено, бидеќи со помош на ветрот и временските услови лесно може да избега од контрола и да предизвика несакани последици . Надлежните институции да ги зачестат контролите и да ги откријат сторителите на овие несакани настани, истакна Талевски.