Во Србија има повеќе од 30.000 невакцинирани деца

Во Србија има повеќе од 30.000 деца кои се уште не се вакцинирани, изјави денеска српскиот министер за здравство Златибор Лончар.

На денешен ден, соопшти министерот, 2.222 луѓе се болни од морбили, има 268 компликации, а повеќе од 30.000 деца во Србија се уште не се вакцинирани.

– И сега треба да ги пуштиме децата да одат во градинка невакцинирани и така да одат во училиште и потоа да имаме уште повеќе заболени и тогаш сите да кажат дека оваа држава не функционира. Ве молам вакцинирајте ги своите деца, не постои друг лек. Немојте да ја шириме приказната. Од оваа ситуација не можеме да излеземе, тоа го покажуваат примерите, статистиката, струката, додека не ги вакцинираме децата. Нема друго решение, изјави Лончар.

Според него, судот ќе одлучи за јавните личности кои јавно ги повикуваа родителите на децата да не им даваат ММР вакцина и ги повика родителите задолжително да ги вакцинираат децата.

Живата вакцина е и за варичели и за ММР, објаснува министерот и додава дека струката вели оти двете можат да се примат одеднаш, а ако се не примат така, тогаш мора да има период од четири недели меѓу нив, а потоа педијатарот што ќе го прегледа тоа дете ќе направи анализи и ќе донесе одлука.

По повод светскиот Ден на деца болни од рак, Лончар изјави дека се поголемиот број болни од оваа страшна болест не е само тренд во Србија и во Белград, туку дека е така во целиот свет и оти се работи со цел луѓето да се дијагностицираат на време и го нагласи значењето на превенцијата.

– Кој очекува дека дете може да има некоја малигна болест, кој помислува на тоа. Ги молам сите родители, кога децата ќе се пожалат на нешто, немојте да се чека, немојте да велите дека ќе помине, да прашаме баби, дедовци, ајде детето веднаш да се однесе на преглед, да се направат анализи, затоа што може да се загуби скапоцено време, вели Лончар.

Кога болеста ќе се открие на време, нагласува министерот, за повеќето од нив, иако се малигни, постои стопроцентно излекување и луѓето можат да продолжат да живеат без никакви последици.