Владеjaчката партија го смени Мугабе од лидерската позиција

Хараре – Централниот комитет на владејачката партија на Зимбабве одлучи да го отстрани Роберт Мугабе од лидерската позиција во партијата и да започне со процесот на неговото отстранување од функцијата шеф на државата.
Емерсон Мнангагва, поранешен заменик-претседател на владеечката партија  ZANU-PF, е именуван  за неговиот наследник.  Мугабе во текот на овој месец го разреши од оваа функција.