Владата со поддршка за деловно-технолошките акцелератори

Владата на денешната 69. седница ги прифати измените на Правилникот за инструментот за поддршка – кофинансирани грантови за воспоставување, работење и инвестиции на деловно – технолошки акцелератори и на Правилникот за инструментот за поддршка – кофинансирани грантови за технолошка екстензија.

– Со измените и дополнувањата на Правилник за инструментот за поддршка – кофинансирани грантови за воспоставување, работење и инвестиции на деловно – технолошки акцелератори, кои беа усвоени на седницата, ќе се доделува финансиска поддршка за воспоставување (опционално) и работење на акцелератор, имплементацијата на пред-инвестициона програма и инвестиции. Преку овој Инструмент, Фондот за иновации и технолошки развој обезбедува финансиска поддршка до 75% од вкупниот буџет на проектот, за максимален износ од 500 илјади евра за оперативни трошоци. Услугите кои ќе ги обезбедуваат акцелераторите ќе бидат наменети за новооснованите старт-ап претпријатија и ќе се однесуваат на: канцелариски простор, административна поддршка, обука, советување и/или менторство, пристап до ресурси за поддршка на бизнисот, како и финансиски инвестиции, се наведува во соопштението од Владата.

Со измените, пак, на Правилникот за инструментот за поддршка – кофинансирани грантови за технолошка екстензија, се предвидува поддршка на усвојување и прилагодување на иновативни и напредни технологии и подобрување на деловните процеси во македонските мали и средни претпријатија.

– И за овој инструмент Фондот за иновации и технолошки развој, обезбедува финансирање до 50 отсто од вкупниот буџет на проектот, во максимален износ од 500 илјади евра, се посочува во соопштението од владината прес-служба.