(ВИДЕО) Ерупција на вулкан во средишниот дел од Индонезија

На островот Сулавези во Индонезија, денеска е регистрирана ерупција на вулкан што исфрла пепел до 7.500 метри висина.

Вулканот Сопутан што се наоѓа во северниот дел од островот, двапати утрото исфрли пепел, соопшти портпарол на националната Агенција за спречување катастрофи. Според него, во очекување е излевање лава и пепел низ падините на вулканот и повика на евауација на локалните жители.

Сопутан е еден од најмалку 120 активни вулкани во Индонезија